Úložné priestory


Rozdelenie propozícií bytu alebo domu nie je iba o dizajne a pohodlí, ale aj o všestrannosti a úžitkovosti priestoru. Dôležitý je aj úložný priestor. Úložný priestor nie je toľko ospevovaný v dizajnových manuáloch, no mal by byť prítomný v každom zadelení priestoru. Nejde iba o odloženie vecí, ktoré aktuálne v danej sezóne nepotrebujeme, ide aj o organizáciu a prehľadnosť v domácnosti. Úžitkové odkladacie priestory pritom nemusia zaberať veľa miesta. Nie je potrebné pre ne vyčleniť ani veľkú časť domu. Zvlášť pri menších bytoch alebo domoch tipu tiny house je dôležité vedieť narábať s každým centimetrom.

spálňa

Niektoré nábytkové domy prezentujú rôzne variácie možností pre úložné priestory. Využívajú pritom rôzne materiály, od dreva cez plast až po látku. Pokým niektorý z nás sa prikláňajú ku klasickému šatníku, ktorý je spojený s odkladacím priestorom, iný dávajú prednosť voľnejšiemu štýlu. Ten pozostáva z voľne stojacich vešiakov alebo dobre známych a cenovo dostupnejších takzvaných látkových skríň. Tie fungujú na princípe modulového postavenia z kovových tyčiek, ktoré sú spájané plastovými spojmi. Následne je skriňa zakrytá látkovým poťahom. Ten je opatrený zipsom na otváranie a zatváranie.

vešiak

V porovnaní s klasickou drevenou skriňou na šaty a bielizeň je cenovo dostupnejší. Pokým skrine sa hýbu v cenovej hladine 100 – 300 eur, látková skriňa sa pohybuje v závislosti na veľkosti v rozsahu 20 až 50 eur. Iným riešením je modulová skriňa. Tá pozostáva z plastových modulov. Tie je možné vyskladať do rôznych tvarov. Nie je teda problémom jej osadenie ani v podkroví, kde ju môžeme prispôsobiť klesaniu strechy. Taktiež je cenovo dostupnejšia. Pre skutočných kreatívcov sú tu ale úložné priestory vo forme zapustenia do zariadenia domu. Napríklad šuflíky inštalované do tela schodiska sú takmer neviditeľné a poskytujú nám priestor aj na miestach, kde by sme si to inak nevedeli predstaviť. Skrytý potenciál je ale vysoký. Schodisko býva priestorom, kde nábytok využijeme iba veľmi ťažko. Vzniká nám teda hluchý priestor, ktorý ale vieme účelovo využiť na uskladnenie rôznych vecí. Od topánok cez drobnosti až po sezónne oblečenie a doplnky.